Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са открили лекари от Клиниката

...
Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са открили лекари от Клиниката
Коментари Харесай

Опасно усложнение от COVID-19 откриха хирурзи от ИСУЛ |

Опасно затруднение в резултат на прекаран ковид са открили лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Става въпрос за едновременна тромбоза на венозните и на артериалните съдове. Тя е видяна при трима пациенти, преболедували COVID-19 месеци преди да постъпят по неотложност за интервенция в болничното заведение.

Първият пациент, на 78 година, постъпва в ИСУЛ със мощни болки в корема и повръщане. Той е диагностициран с изострен хирургичен стомах и е назначена незабавна интервенция. По време на интервенцията излиза наяве, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

„ Още по време на интервенцията ми направи усещане нетипичният тип на дебелото черво, което беше изцяло бяло и некръвоснабдено “, споделя доктор Димитър Пейчинов, хирург в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.



Вторият пациент, на 63 година и с съпътстващи болести, e приет в Спешно поделение с болки в корема. След направени проучвания е открит повишен размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна контузия в тази област. По време на незабавната интервенция по унищожаване на далака, хирурзите още веднъж се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и образуван цирей.

Третият пациент, на 66 година и още веднъж с съпътстващи болести, постъпва в незабавното с данни за остро кървене от стомаха, след осъществена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на интервенцията, хирурзите още веднъж се натъкват на сходна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които мъчно се правят операции.

Едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Това умозаключение прави началникът на Отделението по обща и клинична патология към ИСУЛ доктор Иван Терзиев от изпратените при него материали от пациентите. Според него увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е вследствие на ковид.



От здравната документи на пациентите излиза наяве още, че и тримата са прекарали Коронавирус тежко, с дълъг престой в болница. Също по този начин, те не са били имунизирани.

„ Подобни затруднения могат да бъдат хванати единствено в натоварени незабавни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават към 30 % от пациентите в столицата “, безапелационен е доктор Пейчинов.

Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични болести, е да се имунизират, а тези, които са пропуснали да го създадат и са преболедували тежко COVID-19, постоянно да си вършат профилактични проучвания. Той моли още да не се прекалява с приема на салицилати (Аспирин). 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР